Over Ons
De Hosta
Partnership

Ruigrok Hosta’s is onderdeel van een kleine kwekerij in de bollenstreek. Wij zijn gespecialiseerd in het kweken van vele soorten Hosta’s en streven naar  kwalitatieve en sterke planten. Ieder jaar maken wij een selectie in de planten zodat we deze kwaliteit kunnen waarborgen.

Jacques Ruigrok exploiteert het Hosta de kwekerij en daarmee het Hosta plantgoed. Chantal Ruigrok maakt met speciaal geselecteerde 'roots' Hosta's in potten. De potten kunnen worden overgeplant in de tuin waardoor de winterharde vaste plant ieder jaar groter zal groeien. Ook is de Hosta leuk voor in de huiskamer, waar de plant minimaal (mits in de half-schaduw gezet) een jaar ter decoratie kan dienen.

De Hosta wordt vaak gezien als de 'slakkenplant'. Door dit imago is de plant minder gewild bij vele particulieren. Wij willen laten zien dat dit probleem geen probleem hoeft te zijn en dat de plant juist veel voordelen heeft. Tevens willen wij overbrengen dat bij een juiste verzorging in de tuin de Hosta door de jaren heen zal uitgroeien tot een prachtige grote plant. Daarbij stimuleren wij aankoop van de nieuwere en exclusievere soorten. Deze zijn veredeld om beter te groeien in bepaalde omstandigheden en hebben nieuwe kleuren waardoor een unieke variatie van soorten in tuin of huis kan worden gecreëerd.

De Hosta, ook wel hartlelie genoemd is er in allerlei soorten en maten.

Van oudsher is de Hosta een wilde plant. Vanaf 1800 is men de planten gaan exporteren en begon de kweek van de cultivars. Philipp Franz von Siebold heeft in deze tijd vele planten ontdekt en gekweekt waaronder de bekende Sieboldiana Elegans.

Door het vele kruisen en veredelen zijn er inmiddels duizenden soorten ontstaan. In het begin van de jaren 80 waren er veel eenzelfde soorten. Echter nu variëren de Hosta’s in geurende, diverse kleurschakelingen, zon bestendigheid, soorten met dikker blad voor een betere slakbestendigheid, diverse groottes en diverse bloemkleuren.

De Hosta is een prachte vaste tuinplant. Van oorsprong word de plant vooral in geplant in schaduwtuinen maar tegenwoordig zijn er vele soorten die tevens in de half-zon en zelfs volle zon kunnen groeien. Desondanks veel mensen dit niet weten is de Hosta daarnaast een geschikte plant voor in de huiskamer.

Graag gaan wij een partnership met u aan. Wij kunnen soorten leveren en potten maken in diverse soorten en maten geheel naar uw wens. Wij luisteren naar de klant en creëren samen een passend aanbod. Standaard worden de potten geleverd op deense karren (6x5x6) allen met het speciaal ontworpen Ruigrok Hosta etiket (met foto, informatie en barcode).

Kijk in de catalogus voor het aanbod in soorten en neem contact op voor uw gewenste aantal en leverdatum.